Przedstawiam kolejny przepis na ciążowe obiadki.
Wystarczy:
Wystarczy:
- Makaron- najlepiej pełnoziarnisty- ma dużo magnezu, (ja wybrałam zwykły, bo wystarczą mi pełnoziarniste kanapki)
- Paczka szpinaku w liściach lub świeże liście
- ząbek czosnku- ewentualnie cebula
- gęsta śmietana
- parmezan
- garść obranych orzechów włoskich
- Można dodać także pierś z kurczaczka
- ciut oliwy lub masła
- pieprz, sól
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Czosnek gnieciemy i wrzucamy na patelnię z odrobina oliwy lub masła. Dodajemy szpinak i podsmażamy wszystko razem. Doprawiamy do smaku- pieprzem, solą.
w międzyczasie trzemy parmezan i siekamy orzechy na ulubioną wielkość.
Do szpinaku dodajemy gęstą śmietanę i trochę parmezanu, żeby się rozpuścił w masie szpinakowej.
Nakładamy na talerzmakaron, polewamy masa szpinakowo-śmietanową i posypujemy parmezanem i orzechami. Na wierzch lubię jeszcze dodać trochę pieprzu.
Smacznego:)