środa, 17 kwietnia 2013

Ciążowe smaki i jajeczne zapasy

Jak to w ciąży bywa trzeba jeść dla dwóch a nie za dwóch. Problem w tym, że żołądek przykleił mi się już do żeber i nie mam gdzie pomieścić porcji jedzenia.

Najlepsza na to rada to miksowane produkty, wkomponowane w jakąś potrawę.

A że:
szpinak zdrowy i wskazany- kwasik foliowy i dużo mikro i makroelementów,
jajka zostały, bo kupiłam za dużo, jak to poczatkująca gospodyni,
została resztka śmietanki 36% i 3 łyczki mleczka
reszteczka parmezanu

Powstał

QUICHE ze szpinaczkiem : )


Przepis hybryda z dwóch znalezionych w sieci:

ciasto kruche :
(podobne jak na tartę, tylko zamiast cukru dajemy sól)


  1. 1 szkl. mąki
  2. żółtko
  3. kilka łyżek (3-5) mleka lub wody
  4. 1/4 szkl. masła w stanie stałym- ja dałam około 100 g. Można dać 1/4 szkl. oliwy z oliwek 
  5. szczypta soli
Mieszamy sól z mąką, dodajemy masło i siekamy, aż się zrobią mniejsze kawałki, obtoczone w mące.
Dodajemy żółtko, i mleczko. Zagniatamy.
Wkładamy na ok. godz. do lodówki - jak nas ssie to na 15 min do zamrażalnika ;) -Pamiętając o owinięciu w folię spożywczą.

Rozgrzej piekarnik do ok. 220 stopni .

W tym czasie na patelni robi się 
Farsz:

  1. Cebula
  2. 1-2 ząbki czosnku
  3. Szpinak
  4. 4 jajka
  5. śmietana- na oko- im więcej tym więcej mąki. Ja dałam około pół szklanki.
  6. 3-4 łyżki mąki
  7. Oliwa/masło na patelnię
  8. Sól, pieprz, wedle uznania
Siekamy cebulkę, gnieciemy czosnek i wrzucamy na patelnię.
Rozmrażamy szpinak na patelni- jak ktoś ma świeże listki to nie musi gotować szpinaku :)
C.D.N...

Wracamy do ciasta

Wyciągamy z zamrażalnika :)
Wałkujemy na folii lub papierze do pieczenia
Ja ułożyłam od razu na papierze a potem wsadziłam razem z nim do blachy-tortownicy.
Jak ktoś lubi czyścić te foremki do tarty to:

Wykładamy ciasto rozwałkowane do foremki.
Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy na ok. 10-15 min do piekarnika.

Ciasto można obciążyć np. ziarnami fasolki wysypanymi na foliii do pieczenia. Wtedy ciasto nie podniesie się.

Po pieczeniu samego ciasta przyszedł czas na ułożenie farszu.
Szpinak z cebulą i czosnkiem układamy na dół.

Rada: Jeśli chcesz, żeby ciasto po pokrojeniu wyglądało jeszcze fajniej ugotuj jajka na twardo i poukładaj na szpinaku połówki jajek.

W misce miksujemy jajeczka z przyprawami, dodajemy śmietanę i pomalutku mąkę.
Masa powinna byc puszysta, ale niekoniecznie gęsta. Im mniej mąki, tym bardziej omletowo będzie.

Wlej masę jajeczną na szpinak.

Włóż do piekarnika na ok. 10-15 minut.
Posyp tartym parmezanem.
Rada: starty żółty ser można także dać do masy jajecznej.



I smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie motywuje mnie do pracy. Podziel się proszę ; )