Jak to w ciąży bywa trzeba jeść dla dwóch a nie za dwóch. Problem w tym, że żołądek przykleił mi się już do żeber i nie mam gdzie pomieścić porcji jedzenia.
Najlepsza na to rada to miksowane produkty, wkomponowane w jakąś potrawę.
A że:
szpinak zdrowy i wskazany- kwasik foliowy i dużo mikro i makroelementów,
jajka zostały, bo kupiłam za dużo, jak to poczatkująca gospodyni,
została resztka śmietanki 36% i 3 łyczki mleczka
reszteczka parmezanu
Powstał
QUICHE ze szpinaczkiem : )
Przepis hybryda z dwóch znalezionych w sieci:
ciasto kruche :
(podobne jak na tartę, tylko zamiast cukru dajemy sól)
Najlepsza na to rada to miksowane produkty, wkomponowane w jakąś potrawę.
A że:
szpinak zdrowy i wskazany- kwasik foliowy i dużo mikro i makroelementów,
jajka zostały, bo kupiłam za dużo, jak to poczatkująca gospodyni,
została resztka śmietanki 36% i 3 łyczki mleczka
reszteczka parmezanu
Powstał
QUICHE ze szpinaczkiem : )
Przepis hybryda z dwóch znalezionych w sieci:
ciasto kruche :
(podobne jak na tartę, tylko zamiast cukru dajemy sól)
- 1 szkl. mąki
- żółtko
- kilka łyżek (3-5) mleka lub wody
- 1/4 szkl. masła w stanie stałym- ja dałam około 100 g. Można dać 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- szczypta soli
Mieszamy sól z mąką, dodajemy masło i siekamy, aż się zrobią mniejsze kawałki, obtoczone w mące.
Dodajemy żółtko, i mleczko. Zagniatamy.
Wkładamy na ok. godz. do lodówki - jak nas ssie to na 15 min do zamrażalnika ;) -Pamiętając o owinięciu w folię spożywczą.
Rozgrzej piekarnik do ok. 220 stopni .
W tym czasie na patelni robi się
Farsz:
- Cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- Szpinak
- 4 jajka
- śmietana- na oko- im więcej tym więcej mąki. Ja dałam około pół szklanki.
- 3-4 łyżki mąki
- Oliwa/masło na patelnię
- Sól, pieprz, wedle uznania
Siekamy cebulkę, gnieciemy czosnek i wrzucamy na patelnię.
Rozmrażamy szpinak na patelni- jak ktoś ma świeże listki to nie musi gotować szpinaku :)
C.D.N...
Wracamy do ciasta
Wyciągamy z zamrażalnika :)
Wałkujemy na folii lub papierze do pieczenia
Ja ułożyłam od razu na papierze a potem wsadziłam razem z nim do blachy-tortownicy.
Jak ktoś lubi czyścić te foremki do tarty to:
Wykładamy ciasto rozwałkowane do foremki.
Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy na ok. 10-15 min do piekarnika.
Ciasto można obciążyć np. ziarnami fasolki wysypanymi na foliii do pieczenia. Wtedy ciasto nie podniesie się.
Po pieczeniu samego ciasta przyszedł czas na ułożenie farszu.
Szpinak z cebulą i czosnkiem układamy na dół.
Rada: Jeśli chcesz, żeby ciasto po pokrojeniu wyglądało jeszcze fajniej ugotuj jajka na twardo i poukładaj na szpinaku połówki jajek.
W misce miksujemy jajeczka z przyprawami, dodajemy śmietanę i pomalutku mąkę.
Masa powinna byc puszysta, ale niekoniecznie gęsta. Im mniej mąki, tym bardziej omletowo będzie.
Wlej masę jajeczną na szpinak.
Włóż do piekarnika na ok. 10-15 minut.
Posyp tartym parmezanem.
Rada: starty żółty ser można także dać do masy jajecznej.
I smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje zdanie motywuje mnie do pracy. Podziel się proszę ; )